Arini miza kongsikan resepi masak hitam ni yek. Mulanya ingatkan nak ikut resepi dari MIL miza tapi kelapa parut plak x de stok kat rumah. so miza tukarkan ke masak hitam version mamak nih.
Tadaa |
Ok jom kita check resepinya.
1 kilo daging kambing Direbus terlebih dahulu hingga empuk.
4 sudu besar Kicap pekat.
1/2 cawan air cawan
Garam dan gula perang.
3 tangkai daun kari.
2 biji buah pelaga.
5 kuntum bunga cengkih.
11/2 inci kulit kayu manis.
3 kuntum bunga lawang.
1 batang serai dititik.
BAHAN UNTUK DISANGAI.
11/2 sudu teh jintan manis
11/2 sudu teh jintan putih
11/2 sudu teh biji ketumbar.
3 ulas bawang putih*
1 labu bawang besar.*
1 inci halia*
3 sudu cili kering yang telah dikisar.
CARA-CARANYA.
Kisar bersama bahan bertanda* dan bahan yang telah disangai.
Di dalam kuali, panaskan minyak dan masukkan bahan tumis.
kemudian masukkan bahan yang dikisar.
Setelah itu masukkan pula cili kering yang telah dikisar. Masak hingga pecah minyak.
masukkan pula daging kambing dan kicap.
Perisakan dengan garam dan gula perang.
Berhati2 ye kicap tu kan dah masin. Jangan terlebih plak .
SMS/ WhatsApp/telegram : 0136162413.
Email : diamileya@gmail.com
Fb : Noramiza Ahmad
Instagram : @noramizaahmad
No comments:
Post a Comment