Tuesday, 3 March 2015

NASI MINYAK

Assalamualaikum wrh. Wbth.

Kembali bersiaran kita pada bulan nih...ehhh dah masuk bulan 3.  Kejap jer kan masa berlalu. Pejam celik pejam dah 2 bulan berlalu tuk tahun nih.

Nasi minyak


Oklah jom kita cite pasal dapur plak. Smlm nak masak sotong kembang. Kalu sotong ni memang buat sambal jerla. Ehh korang ada menu lain ke nak buat dengan sotong kembang. Meh la share gan miza. Boleh la lain kali miza mencubanya pulak.
Kalu sambal ni x perlu la kot miza share resepinya di sini ...korang confirm lagi expert tu. Arini miza kongsikan resepi nasi minyak. Konon nak buat nasi lemak tapi memanjang jer rasa minggu lepas makan santan so kita tukar ke menu lain. Tu yang teringatkan nasi minyak. Dah lama miza x buatnya. Resepi ni pun berasal dari buku resepi miza. So kalu dari buku tu faham jerla yek miza x tulis pun sumber asalnya dari mana. Pakai hentam tulis jer.

Bersama dengan sambal sotong kembang, sayur campur
dan telur dadar


BAHAN-BAHAN

2 SUDU BESAR MINYAK SAPI/ MINYAK JAGUNG
2 ULAS BAWANG MERAH - DIHIRIS
2 ULAS BAWAng PUTIH - DIHIRIS
4 KUNTUM BUNGA CENGKIH
1 INCI KULIT KAYU MANIS
2 KUNTUM BUNGA LAWANG
1 BIJI BUAH PELAGA
1 INCI HALIA - DIMAYANG
2 HELAI DAUN PANDAN
5 CAWAN AIR
1/2 CAWAN SUSU CAIR
1 SUDU BESAR SOS TOMATO
3 CAWAN BERAS
SEDIKIT GARAM.

BAHAN HIASAN.
BAWANG GORENG - boleh jer letak kismis, gajus atau pape yang korang suka

Jemput makan.


CARA-CARA
Panaskan minyak jagung  / sapi
kemudian masukkan daun pandan yang yang telah disimpul ke dalam periuk berserta rempah ratus.
Masukkan pula bawang merah, bawang putih dan halia.
Tumis sehingga terbit bau.
Setelah itu masukkan air berserta susu cair Dan sos tomato.
Kemudian masukkan pula beras yang telah dicuci bersih dan ditoskan.
perisakan dengan garam.
masak sehingga masak dan jangan lupa sekali sekala untuk mengacaunya bagi masak sebati.
setelah masak bolehlah ditaburkan bahan hiasan.


SMS/ WhatsApp/Telegram : 0136162413.
Email : diamileya@gmail.com
Fb : Noramiza Ahmad
Instagram : @noramizaahmad








No comments:

Post a Comment