Monday, 23 March 2015

PULUT INTI

Assalamualaikum wrh.wbth

Pulut inti kalu mengikut cara traditional dimasukkan ke dalam daun pisang dan dibungkus seperti nasi lemak. kini semuanya telah di inovasikan dan dimasukkan ke dalam bekas plastik tapi ada juga yang masih dikekalkan di dalam daun pisang.

Miza pula tuk dimakan di rumah pada waktu petang terus dihidangkan di dalam pinggan jer. Lagi hampeh kan... janji dapat masuk perut.

Inilah pulut intinya


Jom kita check resepinya.

BAHAN-BAHAN UNTUK PULUT

3 cawan beras pulut (dicuci bersih dan direndam sekurang-kurangnya 2 jam)
11/2 cawan santan
secubit garam (dimasukkan ke dalam santan)
2 helai Daun pandan dan simpulkan.

CARA-CARANYA

♡Masukkan simpulan pandan ke dalam beras pulut.
Kukus beras pulut selama 5 minit atau hingga kuar wap.
♡keluarkan dari periuk kukusan dan gaul bersama santan. Kukus kembali.
♡boleh dikacau secara perlahan-lahan sekali sekala agar pulut masak sekata.
♡bila pulut bertukar menjadi  warna jernih bolehlah dikeluarkan dari periuk kukusan.



Masa kukus miza masukkan
 dalam bekas ni jer.


BAHAN UNTUK INTI

♡1 biji Kelapa parut yang putih. Kalu yang muda la best.
♡1 ketul Gula kabung/ gula melaka. Kalu nak gelap campur sket gan gula merah. 
♡3 sudu besar gula pasir. Boleh adjust mengikut kemanisan yang disukai.
♡2 helai daun pandan.
♡1/2 cawan air.
♡sedikit garam.




CARA-CARANYA

♡Masukkan air ke dalam periuk. ♡Kemudian Masukkan pula gula kabung, gula pasir, simpulan daun pandan dan garam.
♡setelah mendidih dan gula pun dah hancur, bolehlah dimasukkan kelapa parut.
♡Kacau sehingga air kering tetapi kelapanya masih lembab. 
♡Jika kelapanya terlalu kering pun x best gak nanti.


Tadaa dah siap



# jika intinya banyak, jangan risau. Boleh disimpan untuk dibuat kuih ketayap pulak yek. 


SMS/ WhatsApp/Telegram : 0136162413.
Email : diamileya@gmail.com
Fb : Noramiza Ahmad
Instagram : @noramizaahmad



No comments:

Post a Comment