Wednesday, 9 July 2014

Kari Daging Urat keting

Teks oleh : noramiza ahmad

Assalamualaikum wrh.wbt dan salam sejahtera kengkawan sekalian. .

Alkisahnya memang saya suka dengan urat keting ni tapi bab nak membelinya kat pasar x pandai..yang tahu tetel jer...tapi mcmn tah aritu abg pasar tu leh promote plak daging urat keting ni...cam bulan jatuh ke riba la...so saya ambik 1/2 kilo jer...
nak masak apa pulak dengan urat keting nih...pikior punya pikior buat kari jerla lah...
ok ni resepinya yek...

½ kg daging urat keting
1 cawan rempah kari daging
1 labu bawang besar       dihiris
3 ulas bawang putih       dihiris
2 inci halia   dimayang
1 keping asam gelugor / keping
2 biji kentang     dipotong
1/2 batang lobak merah         dihiris
1 cawan santan pekat
1 batang kulit kayu manis  
3 kuntum bunga lawang  
6 kuntum bunga cengkih

CARA:

Daging urat keting (boleh guna daging biasa ataupun ayam) dibersihkan daripada lemak2, dipotong ikut suka dan direbus hingga separuh empuk.
Simpan air rebusan.
Tumis bawang, kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang dan halia yang telah dimayang hingga wangi.
Kemudian masukkan rempah.
Kacau dan biarkan satu atau dua minit hingga wangi.
Api jangan terlalu besar nanti hangus. Kemudian masukkan setengah cawan air. Biarkan ia masak kira2 empat atau lima minit.
Untuk mendapat kari yang sedap, rempahnya hendahlah benar2 masak.
Setelah semerbak baunya, dan terbit minyak, tuangkan daging yang telah direbus bersama airnya sekali.
Masukkan juga kentang yang telah dipotong..
kemudian masukkan pula lobak merah
Biarkan ia mendidih lagi hingga daging dan kentang empuk.
Kemudian masukkan santan, garam dan sedikit gula.
Biarkan mendidih perlahan dan masukkan 1 keping  asam gelugor. Apabila sudah sampai ke tahap kepekatan yang dikehendaki, padamlah api.    
taraaa dah siap


No comments:

Post a Comment