Teks oleh noramiza ahmad
Kuih cara pandan ini memang menjadi kegemaran anak2 saya...kalu buat ni kejap jer licin..kdg x sempat nak nmpk kuihnya...Tambahan kalu buat waktu bukan persekolahan...sekali angkat sekali licin...selagi x kenyang tu umminya mmg x de harapan la nak merasa. ..x per yang penting untuk anak2 dulu kan....biasa la pengorbanan seorang ibu...hihi..
oklah ni resepinya yek...
Bahan-bahan
1 cwn tepung gandum
1 sudu kecil majerin/butter
1 biji telur
1 cawan air pandan
1 1/2 cawan susu cair
secubit garam
Gula - sebagai filling
sedikit minyak jagung/sayur untuk di oles kat acuan kuih cara
Cara-cara
Campur semua bahan kat atas kecuali gula- sy blender je supaya adunan halus licin.
Panaskan acuan dan oles dengan minyak
Masukkan adunan ke dalam setiap lubang acuan.
biar seketika- dalam 45 saat utk lapisan tepi dah masak baru masukkan gula.
kalau terus masukkan gula nanti kuih mudah pecah dan gula mudah meleleh keluar.
Tutup acuan (saya guna tudung periuk jer) dan biarkan dalam 2-3 minit...atau hingga masak
Angkat dan ulangi proses di atas hingga habis adunan itu.
No comments:
Post a Comment