Lama x bersiaran di sini. Sibuk memangjang kononnya kan. Yela org belum raya cina kita dah beraya dulu. Beraya di Impiana KLCC dan kemudian sambung pulak ke waterpark LEGOLAND. Kemudian dengan majlis kecil2an buat anak dara. Tu yang tenggelam sekejap kan. Entri2 tu pun belum berkesempatan tuk dimasukkan lagi .. sabar yek.
Kuih lapis. |
Oklah jom kita check resepinya. Ni miza dah olah mengikut citarasa tekak sendiri.
BAHAN-BAHAN
1 CAWAN TEPUNG GANDUM
1 CAWAN TEPUNG BERAS
1/4 CAWAN TEPUNG UBI
3/4 CAWAN GULA
11/2 CAWAN SANTAN
11/2 CAWAN AIR
SEDIKIT GARAM
PEWARNA MERAH dan BIRU
PERISA ROS
|
♡SATUKAN SEMUA BAHAN KERING KECUALI SANTAN, AIR , PERWARNA DAN PERISA.
♡KEMUDIAN MASUKKAN SANTAN DAN AIR.
♡KACAU RATA DAN KEMUDIAN TAPIS UNTUK MENGELUARKAN BINTILAN TEPUNG.
♡PANASKAN AIR DALAM PERIUK KUKUSAN.
♡SEMENTARA MENUNGGU AIR MENJADI PANAS, BAHAGIKAN ADUNAN TEPUNG KEPADA 2 BAHAGIAN. MIZA CUMA MENGGUNAKAN 2 PEWARNA.
♡SAPUKAN SEDIKIT MINYAK PADA LOYANG. MIZA MENGGUNAKAN LOYANG YANG BERUKURAN 7 INCI. JIKA LOYANG BESAR, KUIHNYA AKAN MENJADI NIPIS.
♡SETELAH PERIUK MENGELUARKAN WAP BOLEHLAH DISENDUKKAN ADUNAN KE DALAM LOYANG. MIZA CUMA MENGGUNAKAN 2 SENDUK UNTUK MENDAPATKAN LAPISAN YANG BANYAK KONONNYA.
♡KUKUS SELAMA 5 MINIT ATAU SEHINGGA DISENTUH TELAH MASAK DENGAN TERASA KEKENYALANNYA.X TERASA LAGI TEPUNGNYA.
♡SEBELUM LAPISAN KEDUA DIMASUKKAN, PASTIKAN X DE AIR DIPERMUKAAN PERTAMA. JIKA ADA, SENGETKANNYA SEDIKIT DAN SERAP DENGAN MENGGUNAKAN TISU DAPUR.
♡ULANG PROSES SEHINGGA SELESAI.
♡SETELAH LAPISAN TERAKHIR SELESAI, TAMBAHKAN WAKTU KUKUSAN SELAMA 10 MINIT LAGI.
♡BIARKAN SEJUK SEBELUM DIPOTONG DAN SEBAIKNYA DENGAN MENGGUNAKAN PISAU PLASTIK.
Selamat mencuba.
#ermmm dah makan berlemak santan ni confirm kena telan nih untuk jaga kesihatan jantung. Nak tahu apa miza makan KLIK DI SINI
SMS/ WhatsApp/Telegram : 0136162413.
Email : diamileya@gmail.com
Fb : Noramiza Ahmad
Instagram : @noramizaahmad