Al kisah terjadinya ayam golek nih bila ke kedai .. boleh plak tukang si pemotong ayam tu x de.. hai ke mana dia menghilang pun tah. Bila tanya kat di kaunter di jawabnya ada...ada... tapi batang hidung pun x nampak. Ermm angkut sekor terus ke rumah. Potong sendiri la nampaknya.
Ayam dah tergolek |
Bila sajer cek awe hafiy ni nampak ayam tergolek tu harus tak bagi dipotongnya. Dia kata dia sorang nak habiskan ayam sekor tu. Hai musang ker nih.
Ayam golek mayonis nih miza gandingkan bersama dengan sos blackpepper dan juga nasi goreng planta.
Bahan perapan |
Bersedia untuk bersauna.. nak dipanggang ler tu |
Miza bukannya pakar memasak pun. Jika ada kekurangan atau kesilapan, otai2 memasak sekalian silalah tegur yek. Sangat dialu2kan.
BAHAN-BAHAN
1 EKOR AYAM
4 INCI HALIA*
4 ULAS BAWANG PUTIH*
1/2 BIJI BAWANG BESAR*
LADA SULAH (Miza x letak pun)
2 SUDU BESAR MADU
2 SUDU BESAR GULA PERANG
4 SUDU BESAR MAYONIS
11/2 SUDU TEH BIJI LADA HITAM (jika suka pedas boleh tambah yek)
2 SUDU TEH KICAP MANIS
1 SUDU TEH GARAM
Bersama dengan sos blackpepper |
CARA-CARANYA
♡Ayam dicuci bersih dan toskan. Lapkan ayam dengan kitchen towel paper supaya bahan perapan dapat melekat pada ayam tersebut.
♡Sementara itu halia, bawang putih, bawang besar dan blackpepper dikisar halus.
♡Bahan yang dikisar dimasukkan ke dalam bekas besar yang boleh memuatkan ayam tersebut.
♡Kemudian masukkan madu, gula perang, mayonis, kicap manis dan garam ke dalam bekas yang mengandungi bahan kisar.
Inilah hasilnya...ayam golek mayonis |
♡Setelah itu masukkan ayam dan lumurkannya dengan bahan perapan itu.
♡perap ayam selama sekurang-kurangnya 4 jam atau kalu lagi lama lagi best rasanya. Kalau lama kena simpan dalam fridge di dalam bekas yang bertutup yek.
♡Balut ayam dengan aluminium foil untuk mengelakkan aya dari cepat hangus di luar tapi di dalam belum masak.
bolehlah dipanggang di dalam oven selama 175 darjah Celsius selama 11/2 jam atau mengikut suhu oven korang masing2 yek. Kalu x de oven boleh jer panggang atas api menggunakan kuali non stick atau pemanggang ajaib. Yang tu korang kena potong la ayam tu yek..cmn nak masuk sekor ayam dalam pemanggang ajaib.
Selamat mencuba.
SMS/ WhatsApp/Telegram : 0136162413.
Email : diamileya@gmail.com
Fb : Noramiza Ahmad
Instagram : @noramizaahmad
No comments:
Post a Comment