BAHAN-BAHAN UNTUK DOH
250g tepung roti atau tepung gandum
1 sudu besar butter or margerin
1 sudu teh gula
1 sudu besar susu tepung
1 sudu besar yis
Garam secukup rasa
75 ml air
50 ml air suam
homemade pizza |
Sos pizza - miza gunakan sos spageti adabi jer.
Mix herb.
cheese mozarella.
BAHAN TABUR
Homemade daging/ayam kisar boleh rujuk di sini.
sosej
Jejari ketam Di carik2
bawang besar dipotong bulat.
tomato dipotong dadu.
nanas - Jika suka
capsicum- jika suka.
#Bahan tabur ni boleh letak mengikut citarasa dan kreativiti masing2.
Masukkan gula ke dalam air suam Dan taburkan yis ke dalamnya. Kacau dan biarkan hingga ia berbuih dan kembang.
Yis yang telah kembang |
Di dalam mangkuk besar yang lain, satukan ke semua bahan dan kacau rata. Air boleh tambah kiranya masih keras.
Setelah yis naik kembang, bolehlah dimasukkan ke dalam mangkuk adunan tersebut.
uli hingga licin. Tutup dengan tuala basah dan biarkan selama 30 min atau naik sekali ganda.
Doh yang dah siap diuli. tunggu bg naik jer. |
Setelah naik, doh tersebut ditumbuk2 untuk mengeluarkan angin. Uli sebentar.
Kemudian bolehlah dibentukkan bebola dan di masukkan kedalam dulang pizza. Untuk adunan ni miza dapat 2 pizza yang berukuran 8 inci.
Shhhh ni buka tray tuk pizza..miza guna bekas bawah dari loyang kek jer. |
Biarkan ianya naik sebentar selama 10 minit.
Kemudian bolehlah disapukan sos pizza dan ditaburkan dengan bahan- bahan kesukaan anda.
Di atasnya pula ditaburkan dengan cheese mozarella.
Dah siap ditabur dengan cheese |
Bakar menggunakan apI atas bwh jer pada suhu 175 darjah Celsius selama 20 minit. Laraskan mengikut suhu oven masing2.
Tadaa homemade pizza dah siap. Selamat mencuba dan menjamu selera.
SMS/ WhatsApp/telegram : 0136162413.
Email : diamileya@gmail.com
Fb : Noramiza Ahmad
Instagram : @noramizaahmad
No comments:
Post a Comment