3 ulas bawang putih.
10 ulas bawang merah.
2 batang serai.
1 inci belacan.
3 sudu besar biji ketumbar. (Disangai terlebih dahulu)
5-6sudu cili kering yang telah dikisar (miza mmg telah siapkan terlebih awal cili kisar ni byk2 dan diletak sedikit garam dan cuka untuk bagi tahan lama)
Santan dari sebiji kelapa.
1 bungkus tauhu kering.
Fish ball dan fish cake.
Daun kari.
2 keping asam gelugor.
garam dan gula.
air rebusan ayam dan daging
* 1 mangkuk kerang
udang
bahagian ni miza gantikan dengan daging dan ayam. Anak2 tak sukakan kerang.
Bahan-bahan sampingan
Mee
taugeh
Cili merah.
siew pak choy..blh jer sawi pun.
Kacang panjang.*
Bawang goreng.*
daun bawang*
limau kasturi*
*stok tak de kat rumah so x letak..hihu.
Sambal (jika anda sukakan pedas)
5-6 sudu besar cili kering yang telah dikisar.
2 ulas bawang putih ditumbuk.
garam dan gula.
minyak untuk menumis.
Cara-caranya
1. Tumis bahan2 kisar dan daun kari sehingga naik bau.
2. Masukkan pula cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan ayam dan daging air rebusannya.
4. Kacau sehingga mendidih, dan masukkan tauhu kering, fish ball, fish cake, dan asam gelugor.
5.kemudian bolehlah dimasukkan pula santan.
perisakan dengan garam dan gula.
6. Siap untuk dhidang bersama bahan-bahan sampingan
Cara membuat sambal.
tumis kesemua bahan-bahan dan kemudian masak dengan api perlahan sehingga pecah minyak.
taadaa senang jer kan nak buat mee kari nih... x perlu rempah ratus bagai. Hafiy memang suka sangat. Sampai balik sekolah pun tanyakan lagi mee nih.. ada harapan untuk umminya buat lagi. Yeee
Fuhh seronoknya makan. Semuanya nak masuk dalam perut. Tak ingt kolesterol, lemak dan kalori tu semua. Miza x risau sebab bila dah makan benda2 bersantan ni wajib la telan omega guard tuk singkirkan segala kolesterol2 jahat tu semua.
Nak tahu lebih lanjut tentang omega guard boleh KLIK DI SINI.
SMS/ WhatsApp/telegram : 0136162413.
Email : diamileya@gmail.com
Fb : Noramiza Ahmad
Instagram : @noramizaahmad
No comments:
Post a Comment