Miza memang sukakan kuih sagu. Sebelum ni miza buat mmg frust. Kejap jadi kejap tak. Kejap lembik kejap masih nampak biji sagu yg putih2 tu...memang frust tul la. Kalu beli plak tak begitu mengikut citarasa tekak. Ngada tul. Dua2 cara miza dah pernah guna samada kukus atau kacau tapi itulah still x memuaskan hati. Dulu2 x sempat nak menuntut ilmu dengan arwah mak. Akhirnya miza jumpa 1 resepi yang mengunakan teknik kukusan. Yeaah menjadi dengan jayakan. So miza kongsikan di sini untuk rujukan miza dan kawan2 yang belum pernah buat dan turut ingin mencuba.
BAHAN-BAHAN
2 cawan sagu
3/4 cawan gula.
2 helai daun pandan.
Perwarna atau sirap ros.
Kelapa parut (yang putih saja).
Sedikit garam.
CARA-CARANYA
Sagu dicuci bersih dan rendam sagu selama 2 jam.
Toskan sagu dan biarkan ianya sebentar untuk mengeringkan airnya.
Panaskan air kukusan dan bolehlah masukkann sagu ke dalam loyang.
kemudian bolehlah digaulkan dengan gula dan pewarna/ sirap ros.
Kacau rata.
Masukkan pula daun pandan.
kukus selama 20 minit- 30 minit bergantung tahap kepanasan api masing2.
untuk menguji samada dah masak atau belum bolehlah melihat samada biji2 sagu yg berwarna putih masih kelihatan atau pun tidak. Kalu dah x de tu tandanya dah masakla.
Biarkan ianya sejuk sebelum dipotong. jika terdapat air dipermukaan kuih, anda bolehlah sendengkan sedikit loyang dan lapkan dengan hanya hujung tisu. Air akan menyerap tisu tersebut.
kelapa parut itu pula bolehlah diperisakan dengan garam.
Setelah kuihnya sejuk bolehlah dipotong dan gaul dengan kelapa parut tersebut.
Nyum2 sedap rasa. Nti nak buat version pandan plak. Tunggu yek.
#Tip untuk kelapa parut tahan lama.
Kelapa parut itu dikukus sebentar dan hasilnya tak cepat basi.
Selamat mencuba.
SMS/ WhatsApp/telegram : 0136162413.
Email : diamileya@gmail.com
Fb : Noramiza Ahmad
Instagram : @noramizaahmad
No comments:
Post a Comment