Saturday 16 August 2014

Al kisah Si Sambal Petai

Teks oleh: noramiza ahmad

kalu ikutkan  dulu saya bukan la yang jenis makan petai...memang tak tahan baunya...tapi sejak ibu mertua masakkan sambal tumis camni rasa teruja pulak utk try...kalu tidak jangan harap...lari sebatu lagi ada la...faktor usia kot ...maklumlah angka yang semakin bertambah. ..hehe..okla ni resepinya...

Bahan-bahan

5 sb cili kering kisar
1 labu bwg bsr
2 ulas bwg putih
1/2 inci halia ( x suka x yah letak pun x per)
400g udang  
2 sb gula perang          
3 sb air asam jawa
petai ( saya beli yang dah siap dikopek)
garam    
minyak tuk menumis

cara-caranya
 
- kisar bawang besar, bawang putih dan halia.              
-sementara tu panaskan minyak dulu.
-kemudian masukkan bahan2 yang telah dikisar.
- tumis hingga naik bau.
-masukkan pula cili kering kisar.. boleh tambah @ kurangkan cilinya jika sukakan pedas @ tidak.
- kacau selalu dengan api perlahan  hingga terbit minyaknya.
- masukkan pula gula perang.
-kemudian masukkan air asam jawa.
- setelah tumisan menjadi warna merah cantik boleh la masukkan petai.
- kacau sebati. jika terlalu pekat, boleh masukkan sedikit air.  
- kemudian masukkan pula udang.
- perasakan dengan garam.
-jika telah kemerahan udang itu boleh lah  tutup api...jika masak terlalu lama udang itu akan menjadi keras.


# bila makan petai,  biji petainya seeoloknya dulu dibelah dua...dalam banyak biji2 petai tu saya terjumpa 3 ekor ulat yang berwarna putih..jika tak diperhatikan dengan betul pasti ingtkan seakan tunas tu..ni tunjukkan tempat yang anda perlu perhatikan yek...tapi kalu tak kisah dengan ulat tu hentam jerla...eeeee...


No comments:

Post a Comment