Sunday 17 August 2014

Kerabu pegaga dan selom

teks oleh : noramiza ahmad

kerabu ni time c abe ada kat rumah jer baru boleh buat. .kalu idak saya sorang jer yang menghadap benda alah ni siang malam...walaupun memang kesukaan saya tapi bila dah buat tu...yang makannya sorang jer... rasa x berbaloi plak...buat penat eden...
oklah ni  resepinya yek

bahan-bahan

daun selom
daun pegaga
1 labu bawang
1@ 2 sb udang kering...rendam sebentar dalam air panas..biasanya saya guna udang segar yang telah dicelur tapi stok dalam peti dah abih plak...so gunalah apa jer yang ada..
3 biji limau kasturi @ 1 biji limau nipis
4@5 sb santan  
sedikit gula n garam

bahan tumbuk

5 biji cili padi            
1 biji cili merah
sedikit belacan  

cara-caranya                                  
-setelah ulam-ulaman direndam dan dicuci bersih, racik halus.
-bawang besar dihiris nipis.
- tumbuk pula udang kering tersebut.
-kemudian gaulkan kesemuanya
dengan mencampurkan bahan yang ditumbuk dan dihiris.
- setelah itu masukkan santan dan perah pula limau kasturi.
-perisakan dengan garam dan gula.



# hehe warna tak cun coz saya tak letak cili merah...c abe ke kedai pun terlupa nak kirim...guna cili padi jer...

No comments:

Post a Comment