Saturday 17 January 2015

KUIH SERABAI

Teks oleh NORAMIZA AHMAD

Assalamualaikum wrh. Wbth.

Pekabar rakan pengunjung sekalian? Harapnya sihat sejahtera la kan.

Kuih serabai

Kuih Serabai? Pernah dengar tak. Ni bukan orangnya yang serabai atau kusut masai tu.. ni sejenis kuih yang terkenal di tempat kelahiran Miza, PENANG la... ni anak mama tau bukan anak mami. Hehe.

Ni la tapai nasinya

Biasanya kuih serabai ni digandingkan dengan kuah durian...tapi memandangkan semua orang dalam rumah ni kureng sket gan kuah durian,  miza gandingkan dengan sambal tumis. Make sure sambal tumisnya tu sedikit manis yek tuk balance kan dengan serabai yang sedikit masam rasanya. Masam yang datangnya dari tapai nasi. Ok jom kita tengok resepinya.

Setelah semuanya telah diblend


BAHAN-BAHAN

1 cawan tapai nasi.
21/2 cawan tpg beras
2 cwn santan (Miza tukarkan kpd 1 cawan santan dan 1 cawan susu cair)
1 sudu teh gula
garam.


Serabai yang telah diderhakakan.
Bersama sambal tumis


CARA-CARANYA

Satukan semua bahan dan masukkan ke dalam blender kecuali tepung.
Kisar sekejap.
kemudian barulah masukkan tepung separuh. Kisar lagi.
Masukkan kesemua  tepung tersebut dan kisar lagi sehingga halus.
peram selama 2jam.
Ambil sesenduk adunan tersebut dan tuangkan ke dalam kuali non stick. Miza guna pemanggang ajaib. Memang ajaib. Senang sangat.

Bila dah jadi gitu maknanya dah
 masak le tu

bila bahagian atasnya telah masak..boleh la diangkat.
Kemudian bolehlah ngap bersama sambal tumis atau kuih durian mengikut citarasa tekak anda yek.

Selamat mencuba.

HIDUP PENANG.

Salam sayang,
NORAMIZA AHMAD

SMS/ WhatsApp : 0136162413.
Email : diamileya@gmail.com
Fb : Noramiza Ahmad
Instagram : @noramizaahmad



# psssstt..dah abih baca.. terima kasih yek sebab sudi bertandang di sini. Sudilah kiranya anda meninggalkan sepatah dua di ruangan komen. Jika anda inginkan saya mengunjungi anda, bolehlah tinggalkan jejak. Terima kasih sekali lagi. 








No comments:

Post a Comment