Semalam miza buat samosa ni tuk minum petang. Biasanya asyik menggulung popiah jer, arini kita bertukar ke samosa pulak yek. Bila buat samosa ni, tetiba jer teringat masa kat Gurgaon, India. Bila nak beli manisan yang ada kat 1 kedai tu pasti samosa yang akan dibeli. Ye lah yang lain semuanya manis bangat, tiba2 ada somasa ni yang pastinya berempah, pastilah diborongnya kan.
Samosa |
BAHAN UNTUK INTI
300G AYAM KISAR
3 BIJI KENTANG.
1 LABU BAWANG BESAR.
1/2 BATANG CARROT
1/2 BIJI BUAH TOMATO.
2 KUNTUM BUNGA LAWANG.
1 BATANG KULIT KAYU MANIS.
3 KUNTUM BUNGA CENGKIH.
3 SUDU SOS TIRAM.
SEDIKIT SERBUK LADA HITAM.
SEDIKIT GARAM DAN GULA.
DAUN SUP DAN DAUN BAWANG.
SEDIKIT MINYAK UNTUK MENUMIS.
#cara senang untuk membuat ayam atau daging kisar boleh KLIK DI SINI
Berintikan ayam dan kentang |
CARA-CARANYA.
Kentang, bawang besar, carrot dan tomato di potong dadu.
Dalam kuali, panaskan minyak. Masukkan rempah 3 sekawan dan sedikit bawang yang dipotong dadu. Tumis sehingga bawang layu.
Masukkan kentang dan air.
Setelah kentang separuh masak masukkan pula ayam, carrot dan lebihan bawang.Masukkan sos tiram dan gula.
Jika hampir masak masukkan pula tomato. Kacau sebati.
Proses melipat |
Setelah itu masukkan daun sup dan daun bawang dan perisakan dengan garam.
Setelah masak biarkan inti sejuk terlebih dahulu sebelum dimasukkan pada kulit pastri.
Dah siap melipat, bolehlah mengorengkannya di dalam minyak yang panas. Setelah kuning keemasan, boleh diangkat dan dihidangkan bersama dengan sos cili thai.. yummmy sedap. Cubalah.
Salam sayang,
NORAMIZA AHMAD
SMS/ WhatsApp : 0136162413.
Email : diamileya@gmail.com
Fb : Noramiza Ahmad
Instagram : @noramizaahmad
# psssstt..dah abih baca.. terima kasih yek sebab sudi bertandang di sini. Sudilah kiranya anda meninggalkan sepatah dua di ruangan komen. Jika anda inginkan saya mengunjungi anda, bolehlah tinggalkan jejak. Terima kasih sekali lagi.
No comments:
Post a Comment