Taadaa inilah choco crunchy nya |
Korang pasti pernah dengar atau tahu pasal choco crunchy / choco jar /chocoletto/ chocolicious. Macam2 nama kan .Choco cup? Pernah dengar tak? Ala tukar jer bekasnya dr jar ke cup. Jadilah choco cup.
First trial konon nak bg coklat rasa lemak2 dan cair sket, saya tambahkan dengan sedikit susu cair. Nasib x letak whipping cream. Memang tuk testing letak susu jerla dulu. Kalu x jadi x la rasa ralat sangat.
Bubble rice |
Bila dah cair tu x perlulah lagi direndam di dalam air panas jika coklatnya dah mengeras. Hampa seribu kali hampa. Bubble ricenya menjadi lembik. X crunchy lagi..uwaa frust.
So godek2 cari info pasal keranggupan bubble rice.. akhirnya terjadilah cubaan kedua in cup plak. Bosan la kan ..asyik jar jer.
Jom kita intai resepi yang paling simple.
BAHAN-BAHANNYA
2 cawan dark coklat compound
2 cawan milk coklat compound
bubble rice
coco crunch ( campur sket tuk bg kale- x dela putih jer kan)
Bahan hiasan |
HIASAN
♡Almond nib
♡coklat MM
♡Coklat chip
( ikut suka korang la ye nak letak apa)
CARA-CARANYA
♡Cairkan coklat menggunakan kaedah double boiler.
♡biarkan sejuk dahulu tapi pastikan jangan sampai keras yek. Kang jenuh nak mengorek plak.
♡sediakan cup dan masukkan bubble rice dan coco crunch yang dihancur2kan sedikit sehingga separuh cup tersebut.
♡kemudian masukkan la coklat sehingga hampir penuh.
♡taburkan segala hiasan
♡taadaa dah siap. Kan senang.
#tip untuk makan. Bila nak makan dan coklat telah mengeras korang bolehla rendam sehingga coklat mencair. Enjoy
Salam sayang,
NORAMIZA AHMAD
SMS/ WhatsApp : 0136162413.
Email : diamileya@gmail.com
Fb : Noramiza Ahmad
Instagram : @noramizaahmad
No comments:
Post a Comment