Thursday 13 November 2014

Ayam Percik

By Noramiza Ahmad

Kalu buat ayam percik saya guna resepi yang satu ni jer. Tak tukar2 dah. Memang anak2 saya suka sangat dengan ayam percik nih. Resepi ni saya ambik dari  majalah wanita. Sisipan resepinya saya dah kuarkan dari majalah so tak dapat dikenalpasti pulak dari keluaran bulan n tahun brapa. Belek2 dekat sisipannya x adalah pulak..sorry la yek. Dulu bila bila x de blog ni memang resepinya dalam satu buku n satu lagi hasil sisipan dari majalah wanita. Kalu majalah lain tak boleh nak ambik...takkan nak koyakkannya pulak. .iya dak.

Ok ni resepinya yek.

Bahan Perapan

1 ekor ayam -dipotong 4
2cm halia - diparut halus
1 sudu besar serbuk kunyit
3 biji bawang merah - dimayang
2 batang serai - dimayang
1 sudu besar cili kering yang telah dikisar.
50ml air asam jawa
garam secukup rasa

Bahan kuah percik
4 sudu besar cili kering yang telah dikisar - ikut citarasa nak tambah atau kurang.saya buat x pedas sangat.
12 biji bawang merah - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
1 sudu besar belacan
1 liter santan pekat
10 biji halba
50 ml air
2 sudu besar tepung jagung
garam
gula secukup rasa

Inilah rupanya ayam percik ku.


Cara- caranya

Di dalam kuali yang sederhana panas, masukkan cili kering, bawang merah, bawang putih, belacan dan gaulkan dengan sedikit santan.
 Masukkan halba, garam, gula dan tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air.
Masukkan santan selebihnya dan kacau perlahan-lahan sehingga sebati dan pecah minyak sehingga 10-15 minit.
masukkan ayam dan biar ia mereneh selama 15 minit lagi.
setelah hampir masak, angkat ayam tersebut.
bakar ayam di atas arang atau di dalam oven. Saya pula menggunakan pemanggang ajaib jer..memang ajaib. Best sangat menggunakannya.
sapu kuah ayam percik berulangkali sambil membalik- balikkan ia.
setelah masak kedua2 belah bolehlah diangkatnya.

Selamat mencuba

# ayam percik ini sesuai dimakan dengan nasi tomato, nasi kerabu dan sebarang jenis roti.

Salam penuh kasih sayang
   ♡miza♡



No comments:

Post a Comment