Thursday 20 November 2014

♧Mousse Coklat♧

By Noramiza Ahmad

Saya amat sukakan mousse ni tambah2 bila di makan sejuk...waallaa yummy. Sebab tu sebarang kek ada yang mousse  cam kek indulgence ker kek berlayer mousse ker...jawabnya memang suka habis la. Tak cukup sepotong tu. Ni resepi yang menjadi koleksi saya.

BAHAN- BAHAN
140g coklat
1 sb halal gelatin
100ml air
2biji putih telur
200g whipping cream
40g gula halus.



CARA-CARANYA
♡ Cairkan coklat dengan menggunakan kaedah double boiler.
♡ masukkan gelatin dalam bekas yang mengandungi air. Biar 5 minit ( saya masukkan dalam microwave jer)
♡kemudian masukkan gelatin dalam coklat. Kacau sebati dan sejukkan.
♡ Di dalam bekas lain, putar telur sampai bertanduk. Sambil kacau masukkan gula sedikit demi sedikit.
♡ Di dalam bekas lain pula, pukul whipping cream sehingga menjadi kaku.
♡ masukkan semua ke dalam putih telur. Kacau perlahan-lahan.
♡Dah siap, bolehlah dimasukkan ke dalam bekas kegemaran anda. Hiasi ikut kreativiti anda sendiri.
♡Sejukkan sekurang- kurangnya 4 jam.



Selamat mencuba

Salam sayang
♡miza





No comments:

Post a Comment